"LA PERLA DE COSTA BLANCA" ALTEA "THE PEARL OF COSTA BLANCA"

00Altea fr vattnet 01Altea från vattnet 02Gamla stan 03Altea 04AlteaCentrum 05Centrum
06Strandpromenaden 07Gamla stan 08Gamla stan 09Utsikt 10Gamla stan 11Gamla stan
12Utsikt 13Utsikt 14Utsikt 15Utsikt 16Strand 17Strand
18Bygata 19Hamnen 20Karta 21Karta 22 23

Altea är en liten stad belägen vid de södra sluttningarna av Sierra Bernia, mellan Valencia och Alicante mitt på Spaniens östra kust "Costa Blanca". Stadens historia går tillbaka till fenicierna men området har varit bebott även av greker, romare, araber för att nämna några få. Det sägs att grekerna gav Altea dess namn vilket betyder "Jag helar" och namngav floden Algar "Hälsofloden". Det finns kvar kvarter i de gamla stadsdelarna som härstammar från medeltiden.
Det vackra läget i en dalgång vid floden Algars utlopp i Medelhavet, skyddad av höga berg i norr och väster, gjorde staden redan på 1950-talet till en attraktiv vallfärdsort för många nordeuropeiska turister och konstnärer. Man hittade inspirerande motiv bland gammal bebyggelse, underbar natur, prunkande odlingar, växlande jordfärger och det alldeles speciella ljuset som sägs finnas i Altea. Medan många platser längs Costa Blanca-kusten har översvämmats av gruppturism med därtill hörande höghus och ohejdad exploatering, har Altea bevarat sin karaktär, och mer och mer profilerat sig som en kulturell motvikt. Intresset för konst och musik odlas i trakten, bland annat genom ett nystartat universitet för dessa konstarter, Bellas Artes, samt ett nybyggt konserthus, Palau de Altea.
Alteas stränder är vita och vackra och består till största delen av småsten. Benidorm med sina nöjesfält och sandstränder ligger endast 8 km söderut.
Det finns många vandringsleder, dels utmed Rio Algar men även uppe i sierra Bernia. Utsikten är ofta enastående vacker. Om man vill gå den natursköna vägen bort till fyren som ligger längst ute på klippan så långt bort man kan komma i Albir kan man parkera bilen vid vägens början. Fråga efter El faro. Fram till för ca 100 år sedan bröt man ocra i brotten nedanför fyrvägen och man ser ocrans vackra färger överallt bland stenarna. Det finns en stig som leder ned till själva ocragruvan. Bilutflykter upp i bergen eller utmed kuststräckan runt Altea är väl värda mödan. Landskapet är hänförande och det finns mycket att se. .